marți, 13 ianuarie 2009

Mereu apare o criza!

Da, mereu este vorba de o criza.Fie ca mult mediatizata criza economica care lasa asa zise urme pe intreaga planeta si evident, era oarecum imposibil sa nu ajunga si prin Romania. Si cum acum toate s-au modernizat rapid, cred ca aceasta criza a ajuns cu un Intercity pe la noi. Intersant ca dupa anuntata criza, mai toti anunta disponibilizari si dau vina pe CRIZA. Unii fac crize de nervi ca nu mai gasesc cum sa fraiereasca masele.
Anul 2009 este un an care nu a venit cu semn bune.Si cum aceasta criza economica nu era suficienta, a mai aparut inca una:criza gazelor.Cu o belea nu vine singura, a mai atras alta. saraci sunt multi, poate prea multi dar acum o parte dintre ei stau in frig.Ca in frig stau si cei care nu au bani sa-si plateasca facturile si tin repartitoarele inchise pentru ca se anunta facturi "interesante". Nu ar fi primul an, prima iarna cu surprize la plata intretinerii. Putini fac sesizari iar mai putini reusesc sa-si sustina cauza si sa o rezolve.
Pina la urma crizele continua iar pe omul de rind i-l arde la buzunare si traieste, munceste pentru a-si plati datoriile catre stat. Asa ca fiecare are criza...proprie, asta pe linga acele crize comune.

marți, 6 ianuarie 2009

Romania "bintuita"

Mi-e groaza sa ma uit la televizor sau sa citesc ziarele. In mare parte sunt doar stiri triste, infioratoare. M-am saturat sa vad batai, violuri, sinucideri, crime, tilharii, de parca ar Stirile de la ora 17.00, pe toate canalele si toata ziua. Aud adesea ca asta vrea publicul, ca astfel de lucruri sunt cautate. As indrazni sa spun ca publicul, fie el cititor, ascultator sau telespectator trebuie putin educat, reorientat. Poate unii sunt interesati doar de subiecte usoare, care nu te fac sa-ti pui mintea la contributie.
Audiente mari sunt la posturile de televiziune care arata fel de fel de scandaluri sau precum OTV care "fabrica"subiecte pe banda rulanta sau speculeaza orice iar publicul doritor de can-can-uri sta ore in sir sa se uite.
Prostul gust condimenteaza anumite emisiuni si pe altele le duc pina la limita cu vulgaritatea.De informatie corecta se vorbeste tot mai rar dar se pare ca la putini le pasa.

vineri, 2 ianuarie 2009

Nostalgia de a fi...iesean!

Oriunde as pleca, ma simt legata de Iasi. Multi ma intreaba de ce vorbesc mereu cu o nostalgie usor bolnava, de Iasi. Desi lipsesc mult, nenumarate lucruri nu merg, dar ma simt legata de Iasi. Aici am studiat, adica mi-am tocit coatele pe bancile scolii, de la gimnaziu, liceu, facultate la master. Inca ma mai gindesc dar un doctorat s-ar asorta cu mine. Da, chiar asa imi spun adesea.
Sentimentul de patriotism, nationalism e destul de ascutit. Cind plec in strainatate, nu fac parte din categoria acelora care uita sau le este rusine ca sunt ROMANI. Nu, ma simt mindra. Am destule de spus despre tara asta si pot aduce fel de fel de argumente pentru ca un strain sa inteleaga ca suntem un popor civilizat, ca meritam sa fim respectati si ca e bine sa stie unde suntem pe o harta, ca globul pamintesc are si Romania, acolo undeva.
Poate de aici vine si legatura mea cu Iasul. Am stat atitea ani aici iar cind am plecat in alt oras, am lipsit ca-mi lipseste ceva. Da, imi lipsea Copoul, mirosul de tei din Gradina Botanica. Imi lipsea stadionul unde merg adesea la meciurile de fotbal sau la alte manifestari care au loc acolo. Imi lipsea cea mai veche universitate din tara si ma simteam mindra ca am trecut si eu prin Sala pasilor pierduti si ar fi multe de amintit.
Acum, la inceput de 2009, vreau sa-mi amintesc doar de ce a fost frumos si ce e bun in orasul meu si nu vreau sa-mi lipseasca...nimic. Oare se poate?