miercuri, 23 aprilie 2014

Concurs pentru școlile ieşene

            Centrul de Informare Europe Direct Iași, găzduit de Asociația pentru Ecologie și Dezvoltare Durabilă,  în parteneriat cu Biblioteca Județeană ”Gh. Asachi” Iaşi, invită școlile din municipiu şi județ să se înscrie la concursul Europa, MAI aproape 9.
            Pentru a celebra Ziua Europei, Centrul de Informare Europe Direct Iași, împreună cu Biblioteca Județeană ”Gh. Asachi” Iași provoacă elevii din județ la un exercițiu de cunoaștere și de comunicare pe teme europene.
             ”Așteptăm cel puțin 28 de unități de învățământ care să intre în acest joc de simulare a statelor membre ale Uniunii Europene și chiar sperăm să fie reprezentate și   principalele instituții europene. Este felul în care ne-am gândit să celebrăm în 2014, anul alegerilor europarlamentare, Ziua Europei. Va fi un efort de cunoaștere și de imaginație pentru echipele participante, dar suntem siguri că vor oferi un spectacol care va pune în evidență valorile europene” a afirmat Paul Matei, coordonatorul Centrului de Informare Europe Direct Iași.
            Concursul se va desfășura vineri, 9 mai 2014, începând cu ora 10,00, la Biblioteca Județeană ”Gh. Asachi” din Iași.
             Bibliograful Elena Zanet, coodonatorul concursului din partea Bibliotecii, subliniază privind alegerea locului de desfășurare  a concursului: ”Împreună cu partenerii noștri de la  Europe Direct Iași am considerat că aici, la bibliotecă unde se întâlnesc cărțile din toată lumea este locul ideal în care școlile din municipiu şi județ se pot reuni pentru a celebra Ziua Europei. Mai mult decât un loc, biblioteca încurajează orice fel de act de cunoaștere, informare și de creativitate, așa că, în mod firesc vom fi gazda acestui eveniment”.
            Înscrierea este deschisă oricărei unități de învățământ  (grădiniță, școală generală, liceu/colegiu) din județul Iași care poate participa cu o echipă formată din: 6 elevi + un profesor coordonator + un profesor consultant.
             Grădinițele /Școlile/ Liceele se pot înscrie în concurs, prin email, până pe 28 aprilie, ora 12:00, urmând ca până la ora 16:00, Biblioteca Judeţeană “Gh. Asachi” Iaşi și Centrul de Informare Europe Direct Iași să publice pe paginile lor de facebook și pe site-uri proprii ordinea intrării în concurs, precum și țările atribuite.

            Detalii despre concurs, precum și regulamentul acestuia, găsiți pe www.eudirect.ro și pe www.bjiasi.ro

luni, 21 aprilie 2014

Ea pictoriță, el toboșar- frații Anastasia și Vladimir Cantemir

      

      Am ocazia să cunosc mulți copii talentați. Doi dintre ei sunt frații Anastasia și Vladimir Cantemir. Fetița este o fire veselă, sociabilă, intră imediat în discuție cu tine. E un copil curios, energic, politicos și mereu cu zîmbetul pe buze. Așa mi-o voi aminti mereu, pe Anastasia. Am întrebat-o despre ce îi place să facă și mi-a povestit că pictează icoane pe sticlă, are mai multe de 10 și tare și-ar dori să pregătească o expoziție. Pentru asta va mai dura o lună sau două deoarece ar mai avea nevoie de mai multe lucrări. Cu siguranță ca reuși să le facă pentru că își dorește prea mult și abia așteaptă.

     Fratele său, Vladimir este un băiețel firav la prima vedere dar devine puternic atunci cînd bate la tobe. Este vorbăreț și pare de neoprit din cînd îl întrebi ceva. Îți zîmbește prietenos și nu se sfiește să spună că s-a născut cu o greutate de sub 1.000 grame, că s-a dezvotat mai încet decît alți copii. Doar fizic este mai micuț, în rest, băiețelul este deștept și simpatic. Este o plăcere să vorbești cu el.

     Anastasia vrea să ajungă o mare pictoriță iar Vladimir îl admiră pe Țăndărică și speră să fie un mare toboșar. Povestea celor doi frați Cantemir reprezintă o lecție de viață care merită cunoscută.

miercuri, 16 aprilie 2014

Sunt jurnalist, nu lucrator in presa

      Astazi am vorbit la o emisiune la Tele M despre studentie. Da, e imposibil sa nu imi amintesc. A fost o perioada frumoasa, in care am descoperit multe lucruri noi ce aveau sa ma lege mai tirziu de ceea ce fac astazi. Facultatea m-a format pentru ca am avut profesori foarte buni, am pus in practica partea teoretica.
      La Jurnalistica am avut parte de cadre didactice precum Alexandru Calinescu, Alexandru Zub, Maria Carpov, Remus Zastroiu, Stelian Dumistracel, Florea Ioncioaia, Daniel Condurache, Vanda Condurache, Mihaela Popovici, Sandi Leonties etc.
      De la fiecare am invatat diferite lucruri care mi-au fost folositoare in meserie. Baza a contact foarte mult. Ma consider norocoasa ca nu am trecut prin facultate si masterat ca gisca prin apa si ca imi sunt utile cele studiate. Nu ma pot incadra in categoria genii dar nici in lucrator in presa, eu am studiat ca sa fiu jurnalist si cred ca se vede ca imi fac meseria cu respect, cu perseverenta,cu drag.
     Pacat ca sunt asa zisi jurnalisti care scriu stiri pe baza unor zvonuri, fac materiale dupa ureche, pun titluri care nu au treaba cu continutul si pretind ca sunt foarte buni. Astfel de exemple ii determina pe cititori/ascultatori/telespectatori sa ne puna in aceeasi oala si sa parem toti neseriosi. Nu suntem toti la fel
     Drept urmare, cine afirma ca scoala romaneasca scoate timpti, se inseala! Sunt multi oameni talentati, scoliti, educati,profesionisti.

sâmbătă, 12 aprilie 2014

Un ieşean talentat- Andrei Mihnea Cerbu

      Iaşul are copiii talentaţi. Nu mulţi vor să îi vadă, nu vor să îi sprijine, nu le întind o mînă cînd au nevoie. La nivel local puţini sunt cei care au răbdare să afle ce stă în spatele unei figuri timide dar care are potenţial. Aşa se întîmplă şi cu Andrei Mihnea Cerbu. Un baiat talentat care face show pe acolo pe unde cîntă. Puştiul este de milioane şi m-a cucerit de cînd l-am văzut prima dată.
     Cîntă superb, este muncitor, foarte ambiţios iar părinţii lui au grijă să nu îi lipsească nimic, îl încurajează mereu iar asta contează enorm. Dintr-un băieţel timid dar cu potenţial, Andrei a devenit un copil pasionat şi care ştie ce vrea, este mult mai sigur pe el iar pe secnă este lumea lui.
     Nu mă miră deloc faptul că Andrei are o evoluţie de milioane iar publicul este încîntat.
     L-am cunoscut pe Andrei la o competiţie de karting, după aceea l-am văzut evoluînd cu Kids Rock, o formaţie de copiii foarte bine pregătiţi de profesorul Petran Paveliuc.


    Sunt mîndră că am discutat de cîteva ori cu Andrei Mihnea Cerbu şi simt că îl vom vedea des pe marile scene din ţară.

    Bravo,Andrei! Să fii tot mai bun şi să ajungi acolo unde îţi doreşti!

miercuri, 9 aprilie 2014

Mineralia, salon de pictură, activități pentru copii



         Joi, 10 aprilie 2014, de la ora 16.00, Atriumul Palas Mall găzduieşte competiţia "Creează eco, dăruieşte din suflet!". Peste 300 de copii din grădiniţele ieşene îşi vor etala ţinutele realizate din materiale reciclabile. Împreună cu părinţii şi educatorii lor, preşcolarii au realizat costume ingenioase, viu colorate şi vesele, pe care le vor prezenta publicului într-o defilare de modă.
      Cei mici îşi vor demonstra iubirea pentru natură organizând şi un târg cu vânzare, unde vor fi expuse obiecte ecologice confecţionate de ei. Evenimentul face parte din proiectului naţional "Şcoala Altfel", fiind organizat în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi.
      De joi până duminică, la etajul 1 al Atriumului Palas Mall, se va desfăşura Expo Mineralia. Târgul include cele mai frumoase bijuterii, decoraţiuni, aranjamente şi alte obiecte realizate din pietre preţioase şi semipreţioase, lemn, flori de mină, geode şi cristale. Pasionaţii de accesorii deosebite îşi vor putea completa colecţiile proprii cu noi piese, aflând care sunt proprietăţile fiecărei pietre şi care se potrivesc personalităţii lor.
      De asemenea, un eveniment de artă poate fi văzut în Galeria Palas Mall, din zona intrării Subway, până pe 24 aprilie, să admire lucrările "Salonului de Primăvară". Expoziţia reuneşte tablouri minunate, realizate de pictori din cadrul Uniunii Artiştilor Plastici Iaşi, care au dat frâu liber imaginaţiei şi au creat adevărate opere de măiestrie.

duminică, 6 aprilie 2014

Atelierele de POVESTIRI MUZICALE la Iași



             Asociaţia „Centrul de Promovare Turistică” Iaşi , cu sprijinul Consiliului Județean Iași și al Primăriei Municipiului Iași,  în parteneriat cu Asociația EcoCreativ Iași organizează atelierele de POVESTIRI MUZICALE.
              Povestirile muzicale se vor desfășura în zilele de 13 aprilie, 27 aprilie  si 11 mai, la ora 11 în incinta Ansamblului Monument Istoric Mănăstirea Golia.
             Atelierele se adresează copiilor cu vârsta între 6-10 ani , care vor fi îndrumați în minunata lume a muzicii clasice cu ajutorul operelor celebre și a poveștilor din spatele acestora. Copiii vor viziona împreună filme animate amuzante, vor audia fragmente de concert și vor afla mai multe despre instrumentele muzicale. Inspirația adusă de povestea muzicală va fi folosită pentru crearea unei amintiri din materiale ecologice.
          Povestirile muzicale vor fi inspirate de Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart în 13 aprilie 2014, ora 11, Scene de primavară-Pastorala de Ludwig van Beethoven in 27 aprilie, ora 11 si  Lacul lebedelor de Piotr Ilici Ceaikovski in 11 mai, ora 11.
          Organizatorii acestor ateliere au ca  scop deschiderea copiilor către muzica clasică  într-o manieră prietenoasă și distractivă. Copiii prezenți la Povestirile muzicale vor primi o gustare dulce din partea Asociaţiei „Centrul de Promovare Turistică” Iaşi.
                  

marți, 1 aprilie 2014

Talentul nu are limite! Constantin Enache vrea să arate că și cei din centrele de plasament pot excela!



      Am aflat despre Constantin Enache pe Facebook. Cine este el? Un tanar beneficiar al masurii de protectie si asistenta sociala prin hotarare judecatoreasca, de la varsta de de 3 ani pana in prezent, aflat sub “aripa” D.G.A.S.P.C.- Vaslui, in cadrul Centrului de Plasament “Elena Farago”, cu adresa str. I. C. Bratianu, nr.51, Barlad. Asa se prezinta.

      Povestea lui e trista dar  se  observa  si un ton optimist, o dorinta de a merge mai departe cu capul sus.  Din nefericire in 2010, inainte cu o luna de sustinerea examenului de Bacalaureat,  a aflat de decesul mamei sale. Aceasta era internata in cadrului Spitalului de Neuro-psihiatrie din Murgesti, judetul Vaslui.  
    Constantin a apucat sa o cunoasca  la varsta de 17 ani, reusind sa ajunga sa o viziteze doar de 3 or, spune el. Tine minte ca, ultima revedere avuta cu ea, ea il tinea foarte puternic  in brate, ii saruta fata, ochii si  buzele.  El spune ca, mama cred ca stia foarte bine, ca putea fi pentru ultima data. Despre tata sau, a aflat doar ca, este cioban prin tara si refuza  sa tina legatura cu el.
     Poate va intrebati cu se descurca Constantin?  Iata ce spune chiar el- “La sfarsit de luna, primesc 300 lei considerati “bani de mancare” de la D.G.A.S.P.C.-Vaslui. Pana acum o saptamana, aveam si bursa sociala de la facultate, tot de 300 lei, insa am pierdut-o. Acum  cu acesti 300 lei incerc sa supravietuiesc, cautand cu disperare un job.  In fiecare seara, sunt bantuit de ideea ca, la anul respectiv,la finele Masterului, statul nu va ma mai putea sa ma tina sub masura de protectie, urmand sa parasesc acest sistem si teama ca voi trai pe strazi, neavand nicio casa.”, asa explica situatia.
      Pe linga amaraciunea din suflet, pentru Constantin ar fi foarte important sa isi vada VISUL implinit respectiv sa infiinteze o Companie de Dans contemporan si sa fie un coregraf celebru. Totodata, un alt vis de-al sau este infiintarea unui Centru de Plasament, care sa fie dotat cu un amfiteatru.
      Dorintele lui nu sunt implinite deoarece  este imposibil de unul singur fara niciun suport si  sustinere. Visul lui Constantin Enache merita sa devina realitate! Are un CV impreionant!