joi, 9 aprilie 2015

Paştele va fi mai frumos pentru 4 copii din Ţibăneşti

    Ieri după amiază am ajuns pentru a doua oară în satul Jigoreni, comuna Ţibăneşti, judeţul Iaşi, la familia Ţrişcă. Cîteva persoane cu suflet mare, au dorit să bucure 4 copii, acum înainte de Paştele ortodox. Ne-am mobilizat destul de repede şi nu am stat pe gînduri ce să ducem sau cîte lucruri pot fi duse. Fiecare a contribuit cu ce a putut.
    O doamna, care nu doreşte să îi dau numele, a donat suma de 500 de lei, aşa cum a făcut şi prima dată. Cristina Radmehr a cumpărat fructe, zahăr, ulei, faină, şampon, săpun lichid, produse pentru igiena orală şi a amers cu maşina personală.
   Alături de noi a venit şi Luminiţa German care a cumpărat cozonaci şi dulciuri şi ne-a ajutat să ducem pachetele.
   Pianistul Florin Mantale şi familia sa au pregătit mai multe pachete cu papucei, cămăşi, tricouri, dulciuri, cărţi şi alte obiecte, toate fiind utile familiei din Ţibăneşti.
   Mulţumiri şi Alinei Tănase care dorea să meargă cu noi, cu maşina ei dar rămîne pe altă dată.
   Familia Trică va mulţumeşte foarte mult fiecăruia dintre cei care au trimis pachete sau bani şi vă doreşte să aveţi sărbători cu lumină în suflet, sănătate, bucurii!
   Eu vă mulţumesc pentru că aţi răspuns imediat ce aţi văzut postările mele şi împreună am bucurat 4 copii- un băiat şi trei fete.
 










marți, 7 aprilie 2015

Suntem un popor de mici si bere

De citeva zile ma gindesc la anumite aspecte pe care le-am observat a fi neschimbate de ani de zile. Traiesc in Iasi si merg pe strazi care nu arata ca in strainatate, merg pe trotuare nerefacute sau cu pavele si e groaznic daca esti pe tocuri. Ramin la idee ca imi lipsesc teii pentru ca pentru mine erau un lait motiv al adolescentei si tineretii.
Nu pot inchide ochii sau sa spun ca toate acestea sunt in regula.Nu e prima data cind o spun dar de fiecare data am decenta in limbaj.Da, nu injur si nu o voi face niciodata.
Totusi sunt situatii in care iesenii sunt de vina.Sa va dau citeva exemple: nu se arunca hirtii, pet-uri s.a. la cosul de gunoi ci pe strada, in Bahlui, pe trotuare, pe unde apuca. Cind am vazut pe cineva ca face asa ceva, am intrebat si mi-a spus ca daca ar arunca la cos, ce ar mai avea de facut cei de la Salubris.
Alta situatie a fost in tramvai, cind am vazut cum se scrie pe scaune, se trage de materialul de pe scaune sau se lipeste guma. Cind i-am intrebat pe cei care faceau aceste lucruri, de ce procedeaza astfel, m-au privit cu dispret iar persoanele de linga ei se uita la mine, de parca eu facusem ceva rau.
In parcuri se arunca mucurile de tigari inclusiv printre straturile cu flori. Cabinele telefonice sunt vandalizate, bancile scrijelite.
DA, autoritatile nu fac destul pentru ca nu vor sau nu pot. Dar unora le lipsesc cei 7 ani de acasa, educatia lipseste si nici macar la scoala nu invata nimic.
Asteptam sa faca altii totul iar unii dintre noi sa nu faca nimic. Comentam pe retelele de socializare, vorbim la o bere sau la o cafea dar concret citi fac ceva pentru oras, pentru Iasi. Avem exact ceea ce multi merita.
Se bucura la o sacosa cu ceva in campaniile electorale sau la micii si berea de 1 mai pentru ca DA, suntem un popor de mici si bere. Sute de mii de romani asteapta cu mina intinsa pomene de peste tot. Nu ma mai mir ca nu progresam pentru ca un procent destul de mare, ne trage in jos.
Asteptam salvarea dar oare nu noi putem face sa fie mai bine?

joi, 2 aprilie 2015

Industriile creative

Comunitatea Internaţională a cunoscut recent o varietate mare de studii și măsurători, în funcţie de definiţiile particulare, cu privire la conceptul de industrii culturale, industrii creative și economie creativă
         Utilizarea termenului de industrii creative variază de la o țară la alta, fiind de origine relativ recentă, în curs de dezvoltare în Australia, începând cu anul 1994 odată cu lansarea raportului Creative Nation. Termenul a înregistrat o și mai mare expunere în anul 1997, atunci când factorii politici de decizie ai Departamentului pentru Cultură, Media și Sport (DCMS) din Marea Britanie au înființat Creative Industries Task Force.  
         Industrii creative sunt următoarele:
   
Publicitate
Arhitectură
Arte şi antichităţi
Meşteşuguri
Design
Modă
Film şi video
Jocuri electronice
Muzică
Artele spectacolului
Editare
Software şi servicii computerizate
Televiziune şi radio

             Conform Planului Naţional de Dezvoltare pentru Sectorul Cultural 2007-2013, industriile culturale în România sunt definite a fi acele activităţi de producţie şi reproducţie, precum şi distribuţiile la scară mare, de bunuri simbolice. Ca în majoritatea ţărilor europene, şi în România aceste industrii tind să ocupe un rol tot mai important în viaţa economică, socială şi intelectuală a comunităţilor, precum şi în remodelarea continuă a comportamentului.
Activităţile ce fac obiectul industriilor creative sunt activităţi de producţie şi comunicare publică a bunurilor simbolice, a căror valoare economică derivă, în principal, din valoarea lor culturală. Aceste industrii cuprind:
o   industriile culturale „clasice”:  producţiile audio-video, radio-ul, filmul şi activitatea editorială, 
o   industriile „noi”: design, multimedia, arhitectura, jocurile
o   artele tradiţionale: artele vizuale, artizanatul, spectacolele, cultura scrisă.
Contribuţia industriilor creative la produsul intern brut (PIB), la gradul de ocupare a forţei de muncă, la comerţul internaţional şi la investiţii reflectă importanţa lor, în creştere, pentru economia României. 
De exemplu, contribuţia acestor industrii la economia naţională a înregistrat o evoluţie semnificativă: de la 3,75% în 2002 la 5,95% în 2009, ba mai mult în anul 2008 creativitatea a reprezentat 7,24% din economia României. Această cifră este comparabilă cu contribuţia tranzacţiilor de pe piaţa imobiliară, de 7,08% şi chiar mai mare decât cea a industriei turistice de 1,34% şi a restaurantelor de 1,50%.
La Conferința națioanlă Eleganță în afaceri veți avea prilejul să cunoașteți persoane din industriile creative care pot fi considerate exemple în domeniile în care activează- Brîndușa Bordeianu, Dan Ggafița, Dumitru Chele. Ce trebuie să faci este să te înscrii și să vii pe 24 aprilie, la eveniment!