luni, 1 august 2016

Proiectul „ZOOM IN comunitate”


Salvați Copiii Iași în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași a dat startul activităților de dezvoltare a abilităților de viață a copiilor și a sesiunilor de dezvoltare a abilităților parentale în rândul părinților din mediul rural, în cadrul proiectul „ZOOM IN comunitate”, proiect co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă. Comunitățile din județul Iași implicate în proiect sunt: com Probota, com. Răducăneni, com. Șcheia, com. Belcești, com. Ceplenița, com. Erbiceni, com. Mironeasa, com. Drăgușeni, com. Popești și com Țigănași. 


Până acum, sesiunile de abilități de viață s-au desfașurat în comunele Popești, Erbiceni și Belcești pe parcursul a trei întâlniri, participând în total 81 de copii.

În România, 38% dintre părinţi recunosc abuzul fizic asupra copiilor în familie, iar 63% dintre copii afirmă că sunt bătuţi acasă de către părinţii lor. Corecţiile precum „lovitul cu palma” /„urecheala” nu sunt percepute de majoritatea părinţilor, şi într-o anumită măsură, nici de copii, ca fiind comportamente din sfera abuzului fizic. De asemenea, 20% dintre părinţi apreciază pozitiv bătaia ca mijloc de educaţie a copilului, iar 18% dintre copii afirmă că au fot bătuţi acasă cu băţul sau nuiaua, 13% cu cureaua, 8% cu lingura de lemn (cercetare 2014, Salvați Copiii, „Abuzul și neglijarea copiilor”). Aceste date subliniază nevoia de servicii integrate pentru copiii expuși la violență și a famillilor acestora și de servicii care să dezvolte abilități parentale cu privire la manifestările şi consecinţele diferitelor forme de violență, cât şi cu privire la educaţia parentală din perspectiva drepturilor copiilor. 
Proiectului „ZOOM IN comunitate”, răspunde cu măsuri specifice acestor statistici dureroase prin activități directe cu copii și părinți. Astfel, în 10 comunități rurale din județul Iași, se derulează activități pentru dezvoltarea abilităților de viață la care vor participa 100 de copii aflați la risc de a fi expuşi la violenţă.
Copiii participă la activităţi de grup (formate din minim 10 copii) ce sunt organizate și desfășurate de echipa mobilă de specialiști a Organizației Salvați Copiii Iași împreună cu autoritățile locale din comunitățile implicate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu