luni, 27 februarie 2017

O nouă bibliotecă de cartier își deschide porțile pentru public

Biblioteca Județeană „Gh. Asachi”  informează că începând cu 1 martie 2017, o nouă bibliotecă de cartier își deschide porțile pentru public: Filiala „Ion Creangă”, situată la Casa de Cultură a Sindicatelor (Bd. Socola, nr. 34, etaj).

Festivitatea de inaugurare va avea loc miercuri, 1 martie 2017, ora 11.00 și va fi completată de lansarea volumului Din curtea lui Nică în marea curte a lumii, coordonat de prof. univ. dr. Constantin Dram (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași).
Filiala „Ion Creangă” este a șasea ca număr și a doua deschisă în ultimii doi ani, fiind constituită în urma preluării patrimoniului bibliotecii Casei de Cultură a Sindicatelor, completat cu un bogat fond de actualitate. Recuperăm astfel, pentru cultura scrisă, un spațiu tradițional de bibliotecă, de care sunt legate amintirile multor ieșeni. Sperăm ca din strădania noastră să se nască o oază de cultură și de educație pentru numerosul public tânăr care locuiește în zonă sau o tranzitează în drum spre școală.
Cu o suprafață utilă de peste 300 mp, noua filială oferă spre împrumut sau consultare aproximativ 38.000 de volume din toate domeniile, ziare și reviste, acces la o mediatecă cu peste 1000 de filme în format DVD & Blu-ray și conexiune gratuită la internet prin rețeaua wi-fi. De asemenea, un spațiu generos a fost amenajat pentru desfășurarea cultural-educative.
                   (Comunicat de presă)

vineri, 24 februarie 2017

Gală de Box dedicată copiilor cu sindromul Down

Clubul Gimbox din Iaşi va organiza, pe 1 martie, de la ora 18, la Sala Polivalentă, o Gală de Box dedicată copiilor cu sindromul Down. Evenimentul, intitulat„Facem Sindromul Knock Down”, are scop caritabil şi îşi propune o strângere de fonduri pentru familiile care nu-şi permit terapii pentru copiii lor. Iniţiativa aparţine Clubului GimBox, reprezentat de IulianBotez, iar partener este Asociaţia „La Timp”, coordonată de Dragoş Ilici, tatăl unei fetiţe cu sindrom Down.  

În România nu există niciun ghid de bune practici pentru copii cu sindrom Down, nu există terapeuţi specializaţi pe această problematică. Familiile lor primesc câteva scutiri de taxe din partea statului, iar unii dintre copii intră cu greu în învăţământul de masă, după un şir lung de certificări şi testări. Spre comparaţie, în ţările nordice sistemul este foarte bine pus la punct pentru copiii cu sindromul Down, terapiile se aplică de timpuriu, iar rezultatele se văd. Însă nu toţi micuţii au o astfel de şansă şi nu toţi părinţii ştiu cum să procedeze. Pentru a le venit în ajutor, Dragoş Ilici, alături de alţi parteneri, a înfiinţat Asociaţia „La timp”, care îşi propune să ofere intervenţie timpurie copiilor cu sindromul Down.„Când spun timpurie mă refer la intervalul 0-3 ani, când este imperios necesar să se lucreze cu copilaşii”, a punctat Dragoş Ilici. Pentru a veni în ajutorul familiilor cu venituri reduse, ieşeanul a acceptat propunerea Clubului Gimbox, care va organiza pe 1 martie o gală intitulată „Facem Sindromul Knock Down”. „Termenul de Knock Down chiar există în box – în momentul în care un sportiv o încasează în ring şi mai are o şansă nimeni nu trebuie să-l atingă şi trebuie lăsat să-şi revină. Prin antiteză, cu cât sunt mai mulţi oameni în jurul unui copil cu Sindromul Down, cu atât şansele lui de a-şi reveni şi a deveni un om normal sunt mai mari”, a explicat Dragoş Ilici.
Cu ajutorul unor ONG-uri şi al Direcţiei pentru Protecţia Copilului, a identificat 10 cazuri, majoritatea din mediul rural, care după gala de box vor fi ajutate.
Cei ce doresc să vină în ajutorul acestor copii sunt aşteptaţi la evenimentul sportiv din 1 martie, de la Sala Polivalentă.
Detalii se pot obţine de la Dragoş Ilici, tel :0729990923 sau Iulian Botez tel : 0748425412
( Comunicat 

miercuri, 22 februarie 2017

Prima grupa de învățământ fără frecvență - nivel primar, înființată în municipiul Iași

      Din luna ianuarie Asociaţia Salvaţi Copiii Iaşi cu suportul companiei DB SCHENKER în România susține funcționarea primei grupe de învățământ fără frecvență - nivel primar, înființată în municipiul Iași în cadrul Școlii gimnaziale ”Al. Vlahuță”.
      Proiectul Educația – șansa copiilor aflați în dificultate contribuie la realizarea unui obiectiv major pentru Asociația Salvați Copiii, cel de a reduce abandonul școlar în rândul
copiilor aflați în dificultate din două comunități defavorizate din Iași, zona Șes Bahlui - cartier Dacia și zona căminelor Cantemir.
În cadrul proiectului sunt oferite servicii de recuperare psiho-socio-educațională care facilitează integrarea/reintegrarea școlară a 15 copii care au depășit vârsta de școlarizare cu 3 ani și nu mai pot frecventa învățământul de masă.
     Totodată, se oferă acestor beneficiari un sprijin material necesar pentru a se prezenta la școală, constând în haine, rechizite, alimente, medicamente etc.. Activitățile derulate vor
asigura copiilor un mediu propice pentru recuperare și dezvoltare, pentru construirea unor norme de relaţionare, dar și pentru însuşirea unor abilităţi necesare integrării lor sociale.
      DB SCHENKER este furnizorul de logistică şi transport numărul 1 din România, iar prin programul de responsabilitate socială ce finanțează proiectul Educația – șansa copiilor aflați în dificultate, se încurajează acțiunile care au rolul de a îmbunătății calitatea vieții pentru persoanele defavorizate și se oferă suport
instituțiilor și organizațiilor care practică astfel de inițiative.

marți, 21 februarie 2017

O licitație caritabilă la Colegiul Emil Racoviță din Iași

Prin Fundația Leris, Colegiul Național „Emil Racoviță” s-a înscris cu un proiect în campania de strângere de fonduri CROS PENTRU ȘCOLI organizată de Fundația Comunitară Iași. Această campanie este gândită ca un mijloc de a stimula conceperea unor proiecte prin care școlile, ONG-urile sau diferite grupuri de inițiativă să identifice și să aplice soluții care pot contribui la îmbunătățirea mediului școlar.
 Intitulat Voci la unison, proiectul Colegiului Racoviță are ca scop modernizarea tehnică a sălii de festivități, prin dotarea acesteia cu o stație profesională de sonorizare. Cu acest scop, până pe 7 aprilie 2017 se va desfășura o campanie de strângere de fonduri, prin diferite activități cultural-artistice, sportive și de dezvoltare personală la care va participa întreaga comunitate „Racoviță”: elevi, profesori, părinți, foști absolvenți.
Una dintre aceste activități este licitația caritabilă Fii tu cel care dă tonul!, care va avea locmarți, 21 februarie 2017, la ora 17:30, în sala de festivități a Colegiului „Emil Racoviță”. Evenimentul este organizat cu sprijinul Asociației Culturale pentru Educație Patrimonială (A.C.E.P.) Iași și se va desfășura în cadrul și în atmosfera specifice unei licitații, fiind coordonat de artistul plastic Ileana Ștefănescu, vicepreședinte al A.C.E.P. și membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. Obiectele puse în vânzare reprezintă produse artistice ale elevilor școlii (desene, picturi, grafică, fotografii) sau obiecte de artă donate de părinți și de profesori. Licitația propriu-zisă va fi pregătită de o ședință de evaluare a lucrărilor (vineri, 17 februarie) și de expunerea cu titlulLucrarea de artă – de la creație la investiție, despre valoarea și evaluarea unei opere de artă (luni, 20 februarie), realizată de artistul plastic Ileana Ștefănescu, din București.
( Comunicat de presa ISJ Iasi)

luni, 20 februarie 2017

Proiect important derulat de Colegiul Naţional „Emil Racoviţă”

   În acord cu tendinţele actuale ale educaţiei, îndreptate spre utilizarea tehnologiei ca mijloc de învăţare şi dezvoltare, pe de data de 15 februarie 2017, Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” derulează un parteneriat cu SkyCity Network SRL.
   La numai doi ani de la primul lor contact cu lumea afacerilor, Răzvan Bîrgăoanu, Mugur Tomiţă şi Răzvan Apostu, acum elevi în clasa a XII-a, sunt totodată reprezentanţi ai SkyCity Network SRL, firma pe care au întemeiat-o pe cont propriu. Ei vin cu iniţiativa de a încheia un acord de parteneriat cu CNER, care să întărească legăturile din mediul educaţional şi să deschidă o perspectivă cât mai bună asupra orientării elevilor în faţa noilor provocări ale sistemului actual de învăţământ spun reprezentanții ISJ Iași. 
    Colaborarea constă în crearea şi organizarea unei platforme educaţionale, cu rolul de a face posibilă învăţarea limbajelor de programare care necesită executare la nivel de server. Aceasta înseamnă că elevilor CNER li se deschide opţiunea de a învăţa PHP, MySQL, HTML, CSS cu ajutorul unui cont de acces la unul dintre serverele SkyCity Network SRL. 
   Platforma este realizată și utilizată din luna octombrie 2016 și permite elevilor, deocamdată celor din clasa a XII-a A, să lucreze direct la nivel de server.
   Iniţiativa celor trei băieţi de a pune la dispoziţia şcolii resursele firmei pe care o reprezintă nu numai că aduce un beneficiu academic instituţiei datorită îmbogăţirii posibilităţilor de învăţare, dar şi iniţiază o nouă şansă pentru toţi elevii colegiului pasionaţi de antreprenoriat, aflaţi în căutare de oportunităţi, care, după cum se observă, sunt mai aproape decât par spun reprezentanții ISJ Iași.

duminică, 19 februarie 2017

“MĂRȚIȘOR - SIMBOL ȘI TRADIȚIE” ediția a II-a


      Primăria Municipiului Iași, Asociația "ART - Meșteșugurile Prutului" și Asociația "Alexandru Lăpușneanu"  organizează evenimentul “MĂRȚIȘOR - SIMBOL ȘI TRADIȚIE” ediția a II-a,
manifestare culturală interactivă ce va avea loc în perioada 25 februarie - 05 martie 2017, în Piața Unirii din Iași.

    Vor participa aprox. 25 meșteri populari din diverse zone etnografice ale țării, precum și din Republica Moldova.
Pe toată durata desfăşurării evenimentului vor avea loc demonstraţii practice ale meşterilor populari, ateliere de inițiere pentru copii în tehnica confecționării mărțișorului tradițional, momente artistice susținute de elevi din câteva școli ieșene reunite sub titlul "Dor de primăvară".
    Vizitatorilor li se vor oferi pliante  despre istoricul și legendele legate de tradiția mărțișorului la români.
De asemenea, în perioada 1 - 5 martie vizitatorii vor găsi la standuri și lucrări de artă populară \specifice meșteșugului fiecărui meșter popular prezent, obiecte  ce pot fi dăruite celor dragi în perioada lunii martie, considerată luna cadourilor.
Parteneri la eveniment sunt:
Direcția Județeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național, Iași;
Muzeul Etnografic din cadrul Complexului Muzeal Național "Moldova" - Iași;
Muzeul Unirii din cadrul Complexului Muzeal Național "Moldova" - Iași;
Asociația Societăților Imobiliare din Moldova (A.S.I.M.);
Asociația Meșterilor Populari din Ținutul Neamț.
    ( Comunicat de presa)

vineri, 17 februarie 2017

ARHIVA DIGITALĂ

Proiectul existenței unei arhive digitale "MEMORIE. IDENTITATE. ARHIVĂ", fondat de Constantin Enache – ia naștere din dorința de a crea și dedica un cadru al re-memorării diverselor personalități distincte din sfera artei / culturii din spațiul românesc și deopotrivă cel internațional. Printre personalitățile marcante prezente în seria arhivei digitalei se numără: Tatsumi Hijikata, Kazuo Ohno, Carlotta Ikeda, Jan Fabre, Kō Murobushi, Ushio Amagatsu, Sergiu Anghel, Alexandru Dabija și Valentin Luca. (RO)


The existence of a digital archive project "MEMORY. IDENTITY. ARCHIVE", founded by Constantin Enache – has been born from the desire to create and dedicate a framework of re-memorizing various distinct personalities from the arts / culture around the world. Among the leading figures present in the digital archive series so far are: Tatsumi Hijikata, Kazuo Ohno, Carlotta Ikeda, Jan Fabre, Ko Murobushi, Ushio Amagatsu, Sergiu Anghel, Alexandru Dabija and Valentin Luca. (ENG)
– a declarat pentru Radio România Iași, Constantin Enache – fondatorul arhivei digitale "MEMORIE. IDENTITATE. ARHIVĂ."
Constantin Enache este manager cultural, producător, regizor, coregraf, actor, designer, dramaturg, trainer, critic de dans, publicist ṣi dansator independent de origine romȃnă.

Rezultate minunate pentru Trupele de teatru francofon



Trupele de teatru francofon Les Apos' și Mooz de la Colegiul Național "Mihai Eminescu" au participat în perioada 5-11 februarie la Festivalul Internațional de Teatru școlar francofon de la Sorrento, Italia, ediția a XIV-a. Participanții au venit la festival de la Liceul francez din București, din Belgia, dar și de la școli de teatru din Paris și Nanterre. Spectacolul Je commence, dramatizare după romanulL'enfant de Noe de Eric-Emmanuel Schmidt (regia Mira-Maria CUCINSCHI și Emilia BURNUSUZ) a obținut premiul pentru folosirea impecabilă a limbii franceze și pentru armonia interpretării colective. Spectacolul OM al trupei Mooz, după texte din Matei Vișniec, Fernando Pessoa și Xavier Durringer (regia Mira-Maria CUCINSCHI) a primit premiul pentru scenografie și originalitate și a fost remarcat pentru rafinamentul regiei și al interpretării individuale.

Cele două spectacole vor putea fi vizionate și în Iași, în cadrul festivalului județean Hai la teatru, în perioada 21-22 martie, la Teatrul Luceafărul, dar și în perioada 20-24 aprilie în cadrul festivalului național Teatru sub castani, organizat de Colegiul Național "Mihai Eminescu", festival la care vor participa, în premieră, și trupe de teatru din Europa.

La nivel național, Colegiul Național «Mihai Eminescu» este renumit pentru școala sa de teatru, iar cele două trupe coordonate de prof. Mira CUCINSCHI au obținut numeroase premii la festivaluri naționale și internaționale de teatru școlar. 
( Comunicat de presa ISJ Iasi)

miercuri, 15 februarie 2017

O noua recunoastere a creativitatii romanesti in Asia


La începutul lunii (1-6 februarie 2017), inventatori români au fost prezenți la Thailand Inventors Day in Bangkok, eveniment organizat de Consiliul Național al Cercetării din Tailanda cu sprijinul Federației Mondiale a Inventatorilor IFIA.
            Delegația României condusă de dl. Dr.ing. Andrei Victor SANDU de la Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași, Președinte al Forumului Inventatorilor Români, a etalat 8 invenții din mai multe sfere ale creației.

            Un domeniu de interes, cel al protecției mediului, a intrigat juriul International, astfel că inventatorii de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Mediului (INCDPM) din București au cucerit un număr mare de medalii și premii pentru invențiile prezentate și anume:
Staţie de tipul DKTB de monitorizare a ihtiofaunei şi în special a sturionilor, prin teledetecţie cu marcă ultrasonică, în diferite condiţii hidrologice - Medalie de aur
Staţie mobilă de tipul DKMR-01T de monitorizare prin teledetecţie a ihtiofaunei şi în special a sturionilor în condiţii hidrologice dificile - Medalie de argint
Soluții tehnice pentru protejarea ecosistemelor zonelor umede și a populației împotriva inundațiilor - Medalie de aur
Complex de producere a energiei regenerabile în ape curgătoare - Medalie de argint si  Premiul special oferit de MyRIS Malaiezia
Complex off-shore de producere a energiei regenerabile - Medalie de aur
De asemenea, premiul special „R.ALEKSEEV” a fost decernat Institutului pentru protecția mediului de către Russian House Association.
            Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași în colaborare cu Universiti Malaysia Perlis au elaborat un nou aliaj pentru aplicații medicale care a fost apreciat cu medalia de argint.
            O invenție foarte apreciată care a primit medalia de aur este cea a unui dispozitiv pentru eliminarea suspensiilor solide la instalatiile de tratare a apelor uzate, realizate de firma DFR Systems din Bucuresti – un pionier în domeniul tratării apelor.
            Asociația inventatorilor din Indonesia INNOPA a acordat Premiul Special, iar juriul international a oferit Medalia de argint – colectivului de autori condus de domnul Dr. Kamel Earar – care au creat o pastă de dinți ecologică; aceștia în prezent lucrând la alte câteva sisteme pentru igiena orală.
Premiul special din partea fundației EuroBusiness Haller din Polonia a fost decernat colectivului de la Departamentul TEPM al Facultății de Știința și Ingineria Materialelor a Universității Tehnice ”Gheorghe Asachi” din Iași, pentru rezultate deosebite în cercetarea științifică și inovare.
            Cu ocazia evenimentului, cercetătorii români au discutat oportunități de colaborare cu colegii din Tailanda, Vietnam, Indonesia și Malaiezia, țări emergente, cu un potențial deosebit; căutându-se posibilități de implementare la nivel industrial a ideilor brevetate.
            Un prim pas în punerea in practică a ideilor, la propunerea Forumului Inventatorilor Români(FIR) este înființarea Agenției Naționale pentru Implementarea Invențiilor, care cu sprijinul Ministerului Economiei a fost inclusă în proiectul România Competitivă – Un proiect pentru o creștere economică sustenabilă, elaborat de Guvernul României. Agenția va avea rolul de a identifica, evalua și de a transfera către mediul de afaceri acele idei ce pot aduce beneficiu imediat.
            Anul 2017 se anunță fierbinte din punct de vedere creativ, cercetătorii FIR promovând introducerea cursurilor de creației tehnică la nivelul universităților, dar și abordarea unor proiecte de cercetare inovative.
            Inventatorii români își vor etala creațiile, în acest an, la evenimentele importante de inventică de la Istanbul (ISIF), Cluj (Proinvent), Sibiu (Cadet-Inova), Iași (EUROINVENT), Pittsburgh (INPEX), Katovice (INTARG), Toronto (ICAN) și nu numai.
            (Comunicat de presa)

luni, 13 februarie 2017

18 ani de radio

       E 13 februarie, e Ziua Mondială a Radioului. Îmi amintesc cu plăcere sau cu emoție de cei 18 ani de muncă în radio. Cred că am reușit să învăț multe dar mai e de învătat. Mereu e de învățat și mă bucur cîd am de la cine să învăț, cînd întîlnesc oameni de valoare care își pun amprenta. Le mulțumesc tuturor și pentru a nu uita pe nimeni postarea de astăzi va rămîne așa cum un imens mulțumesc tuturor.

       Cînd au trecut cei 18 ani? Nu știu. Eu doar mă bucur de multitudinea de lucruri interesante, de emoții, de situații mai puțin plăcute pentru că apar și dintr-astea. Am avut norocul să găsesc interlocutori minunați și asta mi se pare wow. Am aflat povești pe care nu le aflam dacă nu eram jurnalist, am înțeles anumite aspecte pe care publicul larg nu le poate vedea sau afla așa ușor. Da, e o meserie frumoasă cea de jurnalist radio.
     La mulți ani oameni de radio de pe tot globul! Sănătate, inspirație, perseverență!

duminică, 12 februarie 2017

Fii sincer si mai bun cu semenii!

     Oamenii sunt diversi ceea ce e firesc si interesant. Important e sa existe un dialog si sa nu se plece, din start, ca unul este superior si altul inferior. Ce am constatat pina acum: unii fac tot ce pot ca sa se impuna, de multe ori pe ton ridicat. In loc sa ne bucuram de viata, sa putem buni si sinceri unii cu altii citeodata nu stim cit de mari sa ne dam.
     Intilnesc zilnic astfel de situatii si nu le incurajez deci nu as avea cum sa spun: e bine cum faci, incearca inca o data.
     Viata a devenit atit de agitata de la situatia politica pina la cea familiala incit vin cu indemnul: fii sincer si mai bun cu semenii! Nu te costa nimic sa te porti frumos. Bunatatea si bunul simt nu sunt la marginea drumului dar le consider extrem de valoroase.
Asadar comunicati unii cu ceilalti pentru a evita situatii critice.
     Zile cu sanatate si pace!

vineri, 10 februarie 2017

Un serial foarte interesant-TABOO

 
     Cînd timpul îmi permite sau cînd simt nevoia de relaxare mă uit la filme. Iubesc și teatrul sau opera dar filmele îmi permit să meditez la viața cotidiană. Rareori sunt dispusă să aleg seriale pentru că nu vreau să aștept de la episod la altul sau pentru că ar dura prea mult și nu îmi prea permit( ca timp).
     M-am uitat cu plăcere la Downton Abbey sau la Games of Thrones iar acum mă uit la Taboo. E un serial cu Tom Hardy, e captivant. E o dramă englezească produsă de  Scott Free London and Hardy Son & Baker for BBC One and FX. E foarte interesantă și o recomand.

    Nu aș vrea să dau detalii pentru ca cei care nu au văzut să aibă curiozitatea de a urmări acest serial.

(Foto Mirror)

joi, 9 februarie 2017

Seminar dedicat schimbărilor legislative importante în fiscalitate şi contabilitate


Camera de Comert şi Industrie Iaşi, în calitate de partener al Rentrop & Straton, invită mediul de afaceri  la un seminar dedicat schimbărilor legislative importante în fiscalitate şi contabilitate, intrate în vigoare la începutul anului 2017.

În acest sens, a fost dat startul înscrierilor la evenimentul care face parte din seria Seminariilor Naţionale de Fiscalitate şi Contabilitate şi care va avea loc la data de 13 martie, la Hotel Unirea.

Va fi un seminar cu durata de 6 ore în care vor fi abordate teme precum:

Modificări aduse prin OG 3/2017, OG 84/2016, Legea 227/2005, Legea 170/2016: impozit pe profit; scutirea de impozit pe profit reinvestit, extindere perioadă aplicare şi prevederi noi achiziţii software; microîntreprinderi; reducere cotă şi creştere plafon - cine aplică şi de când; excepţie de neaplicare (opţională) în funcţie de valoare capitalului social; impozitul specific (activitate hotel, restaurant, baruri); taxare paralelă cu impozitul pe profit - chei de alocare cheltuieli; impozit pe venit.

Salarii: eliminare plafonări CAS şi CASS pentru salarii; tratament nou abonamente medicale; scutire nouă pentru salarii activităţi sezoniere.

Dividende: eliminare CASS venituri din investiţii (dividende) şi alte surse; tratament distribuţie dividende comparat 2016 vs. 2017.

Alte prevederi: modificări impozitare venituri din transfer imobile; plafonare CASS venituri din activităţi independente; plafonare comună non-salariale - ianuarie vs. celelalte luni; TVA; schimbare cotă; schimbare regim fiscal la reactivare contribuabili cu cod anulat; reguli noi ajustare TVA bunuri de capital; abrogare ROI.

Ale modificări: înregistrare nerezidenţi prin plătitorii de venit (obligaţie?); scutire programatori - restrângere arie activităţi.

Închiderea pe Noul Cod fiscal: inventariere bunuri şi creanţe.

Seminarul va avea un caracter practic şi interactiv. Lectorii seminarului, Gabriel Jinga şi Gabriel Gheorghe, sunt specialişti de top, consultanţi în cadrul Rentrop & Straton, respectiv Soter & Partners.

„Recomandăm firmelor ieşene, din orice domeniu şi indiferent de mărimea afacerii, să participe la acest seminar întrucât fiecare subiect luat în discuţie poate reprezenta o piatră de încercare în activitatea curentă. Faptul că sunt concentrate noutăţile legislative, oportunitatea de a privi soluţiile prin prisma speţelor concrete ce vor fi abordate, precum şi interacţiunea cu lectorii şi ceilalţi specialişti în domeniu constituie tot atâtea motive pentru a participa la acest seminar”. (Sorin Gheorghiu, director în cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi)

Participarea la seminar este posibilă pe bază de înregistrare prealabilă. Persoanele interesate sunt îndemnate să se înscrie din timp întrucât, pentru a păstra caracterul interactiv al seminarului, locurile sunt limitate. Mai multe detalii: www.cciasi.ro

miercuri, 8 februarie 2017

O nouă șansă în educație

  Salvati Copiii  Iaşi  a  reluat  derularea  activităților  din cadrul  proiectului implementat  cu  sprijinul  Primăriei  Municipiului  Iași:  ”O  nouă  șansă  în  educație”.  Și  anul  acesta  si-au propus  să  contribuie la  reducerea  abandonului  școlar  în  rândul  copiilor  aflați  în  dificultate  din  cele  două comunități defavorizate  din  Iași:  zona  Șes  Bahlui  -  cartier  Dacia și  zona căminelor  Cantemir.   Cum?  60  de  copii  aflați  în  dificultate  vor  beneficia  de  serviciile  de  recuperare  psiho-socioeducațională,  oferite  în  cadrul  celor  două  Centre  Educaționale  ale  Asociației  Salvați  Copiii  Iași.
Activitățile derulate  vor  asigura  copiilor  un  mediu  propice  pentru  recuperare  și  dezvoltare,  pentru  construirea  unor norme  de  relaţionare,  dar și  pentru  însuşirea unor abilităţi necesare  integrării lor sociale.     Copiilor  li  se  vor  alătura  ca  beneficiari  și  părinții,  aceștia  urmând  să  beneficieze  de  activități informative  privind  importanța  educației  și a  respectării  drepturilor  copiilor.
 Abordarea  inovativă  a  serviciilor  sociale  propuse  prin  proiect,  integrează  cele  două  dimensiuni  ale intervenţiei:  recuperare  psiho-socio-educaţională  a  copiilor  aflaţi  în  dificultate,  în  paralel  cu  dezvoltarea abilităţilor parentale. Valoarea  totală  a  proiectului  este  de  77.000  lei,  din  care  70.000  lei  reprezintă  finanţare nerambursabilă, iar  7.000  lei  reprezintă  contribuţia  beneficiarului.

marți, 7 februarie 2017

Eclair Bakery

      După o perioadă încărcată sau mai bine spus foarte încărcată am hotărît, așa deodată, să încerc ceva bun de tot. Ce am făcut? Am trecut pragul unei cofetării deschise duminică, 5 februarie. Uite așa m-am îndulcit puțin. Da, am avut grijă să nu fac abuz pentru ca mai tîrziu să am mustrări de conștiință.
      Ia priviți ce dulciuri super bune am găsit datorită doamnei Mihaela Gîrlea căreia îi mulțumesc pentru idee.

  La ceea ce vedeți aici s-a adăugat o mică surpriză tare bună...la gust.


luni, 6 februarie 2017

Atelierul de educație nonformală BIBLIOTECA VIE

     Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași organizează marți, 7 februarie 2017, între orele 10.00-14.00, la Filiala „Ion Creangă” (Casa Sindicatelor Iași, etaj), atelierul de educație nonformală BIBLIOTECA VIE.

    Evenimentul are loc la inițiativa Fundației Serviciilor Sociale Bethany Iași și este organizat pentru elevii cu merite deosebite, dar cu dificultăţi de natură financiară sau socială din comunitățile Liteni, Vlădeni și Dobrovăț (județul Iași), dar așteptăm și alți doritori. Activitatea va debuta cu o sesiune de informare despre serviciile bibliotecii și va fi urmată de un atelier de educație nonformală de tip „Bibliotecă Vie”, cu o componentă de orientare vocațională care va pune accent pe dezvoltarea personală și orientarea tinerilor în viața profesională de mâine, pentru a-i ajuta să ia deciziile cele mai potrivite privind educația și dezvoltarea profesională, acest lucru fiind posibil prin prezența unor reprezentanți din mediul de afaceri ieșean, care vor îndeplini rolul de Cărți Vii.
„Biblioteca Vie” este o metodă care dezvoltă abilităţile de comunicare şi relaţionare cu membrii colectivității şi încurajează atitudinile deschise, nondiscriminatorii şi dialogul intercultural, prin faptul că valorifică diferenţele şi particularităţile oamenilor. De asemenea, are rolul de a dezvolta abilitățile de recunoaştere şi înţelegere a propriilor sentimente, emoţii, păreri, motivaţii, precum şi efectele acestora asupra celorlalţi.
   (Comunicat de presă Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași)

duminică, 5 februarie 2017

Cel mai emoționant moment

      Am fost la protestul de ieri tot în calitate de jurnalist. Am scanat piața de foarte multe ori, am analizat situația pe toate părțile, am verificat tot ce ar trebui să includ în transmisiile în direct. Am văzut foarte multă supărare, fețe triste sau nedormite. Erau părinți cu copii și cu ochii în lacrimi. Am observat persoane de toate vîrstele. Toți scandau și protestau într-un mod pașnic. Iașul e calm, nu apelează la violență.
      Au fost instalate boxe și au fost artiști care au cîntat în Piața Unirii din Iași. Oamenii îi ascultau sau fredonau. Era atîta empatie încît nu o pot descrie în cuvinte.
      Totuși, cel mai emoționant moment a fost atunci cînd o piața arhiplină adică peste 12.000 de persoane a cîntat imnul de stat. În acele momente am simțit cum mă trec fiorii. A fost chiar la nici 5 minute după transmisia în direct în Jurnalul orei 20.00.
      Așa e viața de jurnalist și cu bune și cu rele căci încerci să fii atent la toate și să nu uiți de echilibru. Astăzi e o altă zi care se anunță a fi lungă adică de la ora 14.00 la ora 00.00.

sâmbătă, 4 februarie 2017

Înainte de a ne înjura, puneți-vă în locul nostru!

      Nu mi-as fi putut inchipui vreodata ca parerile diferite vor duce la suparari mari si chiar la comportamente ciudate. Unii ajung sa jigneasca, sa ii considere drogati sau sa foloseasca tot felul de cuvinte urite la adresa celor care au iesit in piata. Rolul meu ca jurnalist este sa relatez ceea ce vad, sa fiu echidistant, nu sa ma las manipulat sau sa manipulez. Un lucru insa e inacceptabil: violenta in toate formele ei.
     Nu mai tin minte cite proteste au fost in Iasi iar eu am fost trimisa de redactie dar imi amintesc ca erau putini, foarte putini protestatari in comparatie cu alte orase din tara.
    Astazi vroiam doar sa scriu ca jurnalistii din strada sunt acolo sa informeze publicul si nu sa il dezinformeze. Noi nu instigam si nici nu avem rolul de a chema oamenii in strada. Nu e treaba noastra. Eu nu am facut-o niciodata si nu o voi face. Voi incerca sa relatez cit mai atent pentru ca obiectivitatea e importanta.
    Imi doresc ca fiecare jurnalist sa fie corect dar si respectat pentru ca asa cum altii sunt medici, ingineri, avocati asa suntem noi, jurnalisti. Fiecare profesie are riscurile ei si stiu ca breasla nu e mereu, iubita si nici inteleasa.
   Deci inainte de a ne injura puneti-va in locul nostru!

vineri, 3 februarie 2017

Jandarmii ieșeni merită flori

       În cei 18 ani de cînd sunt jurnalist am fost la multe proteste. Meseria o cere. Așa că am văzut foarte multe lucruri: de la persoane care veneau pentru că erau extrem de nemulțumite, la persoane care ajungeau din curiozitate. Un lucru comun l-am sesizat la toate protestele: fără violențe. Da, ieșenii nu au apelat la acte de violență. S-a scandat, s-a cîntat, au venit cu tot felul de bannere, mici afișe, fiecare ce a avut la îndemînă.
     Am mai găsit un element comun la toate protestele de la Iași: jandarmi care și-au făcut meseria în cel mai frumos mod adică explicînd pe ton cald tot ce era nevoie de menționat în astfel de reguli. Așadar se pot face proteste civilizate dacă atît protestatarii dar și jandarmeria nu apelează la violență.
    Ca jurnalist dar și ca cetățean consider că cei din jandarmeria ieșeană merită flori mai des pentru că nu e ușor să fii în locul lor.

         Fotografiile sunt sugestive și nu mai e loc de alte comentarii.

joi, 2 februarie 2017

Proiect de succes la Cuza


Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași a încheiat cu success proiectul: “Compararea colaborării în educație și practică din domeniul sănătății și bunăstării” / “Comparing Collaboration in Education and Practice in the Health and Welfare Field (CompEd)”.

Proiectul a fost finanțat prin intermediul Mecanismului Financiar al Spaţiului Economic European (SEE) în baza Memorandumului de înţelegere între Guvernul României și guvernele din Norvegia, Islanda şi Liechtenstein.
Valoarea proiectului coordonat de prof.univ.dr. Daniela ȘOITU, din cadrul Departamentului de Sociologie și Asistență Socială, Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a fost de 48.449,40 Euro.

Instituțiile partenere în proiect au fost: Departamentul de Sociologie și Asistență Socială, Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași (coordinator) și Departamentul de Științe Sociale Aplicate, Facultatea de Sănătate și Științe Sociale, Universitatea Norvegiană de Știință și Tehnologie din Trondheim, Norvegia.
Pe durata proiectului (septembrie 2016 – ianuarie 2017), cele două universităţi au realizat un studiu comparativ privind educația și practica din domeniul sănătății, asistenței sociale și sistemului de bunăstare din România și Norvegia. În realizarea studiului s-au implicat cadre didactice, studenți şi colaboratori din mediul economic şi social al ambelor universități.
Proiectul CompED s-a concentrat pe oportunitățile de inovare în sistemul de protecție socială și de sănătate pentru persoanele în vârstă și cu handicap.  Studiul-analiză a urmărit şi oportunităţi de implicare a foştilor beneficiari de servicii, în calitate de persoane egale ce pot oferi ajutor (peer suport workers) în sprijinirea unor servicii inovative, bazate pe nevoi şi orientate spre reintegrare, recuperare, limitare a riscurilor, respectiv spre dezvoltare.

Un seminar, două ateliere de lucru internaţionale și o conferință finală au constituit cadre de interacţiune directă între profesorii și studenții din cele două universități, între specialiștii din domeniul asistenței sociale și sănătății publice din România și Norvegia, împreună cu beneficiarii, furnizorii acestor servicii şi cu persoane egale ce pot oferi ajutor.

Prin proiect s-a urmărit consolidarea colaborării între Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Universitatea Norvegiană de Știință și Tehnologie din Trondheim la nivel instituțional, dar și la nivelul cadrelor didactice și al studenților din cele două universități. Astfel, s-au reuşit: dezvoltarea unor capacități comune de cercetare, identificarea de mecanisme de colaborare eficiente între domenii ale sistemelor de asistență socială și sănătate publică din România și Norvegia.

Studenţii români şi norvegieni activi în proiect au beneficiat de un cadru multidisciplinar, multinaţional, multicultural de exersare a competentelor transdiciplinare, utile pe piaţa muncii adaugă  prof.univ.dr. Daniela ȘOITU, din cadrul Departamentului de Sociologie și Asistență Socială, Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice.

miercuri, 1 februarie 2017

Cros pentru viata

Crucea Roșie Română Filiala Iași, cu sprijinul acordat de Primăria Municipiului Iași, va organiza pe data de 13 Mai 2017, între orele 8.00 – 12.00, cea de-a treia ediție a evenimentului  “Cros pentru Viață”.
Scopul acestuia este de mediatiza și de a ajuta familiile nevoiașe din județul Iași și de a conștientiza necesitatea și beneficiile unui stil de viață sănătos și echilibrat în cadrul comunității, și are ca segment țintă principal persoanele cu vârsta cuprinsă între 10 – 55 de ani. Totodată, prin fondurile strânse în urma taxei de participare, Filiala de Cruce Roșie Iași își propune să ajute familiile nevoiașe din raza județului.
Taxa de participare:
  • Copii (participanți cu vârsta între 10 și 17 ani): 25 RON
  • Adulți (participanți cu vârsta între 18 și 55 de ani): 50 RON
Beneficiarii proiectului:
  • Familii nevoiașe din județul Iași prin intermediul programului Banca de Alimente;
  • Participanții la Cros prin implicarea într-o activitate sportivă cu caracter umanitar;
  • Întreaga comunitate prin conștientizarea necesității și beneficiilor unui stil de viață sănătos și echilibrat și a beneficiilor emoționale și sociale aduse de implicarea în activități de voluntariat.